İş Pedagojisi (Usta Öğreticilik) Kursu Hakkında

İş Pedagojisi (Usta Öğreticilik) Kursu Hakkında

23.02.2024 99

İş Pedagojisi Kursu ve Usta Öğreticilik Belgesi Hakkında

M.E.B. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgesi düzenlenmesi” başlıklı 70/A maddesinin ikinci fıkrasında; “Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, okul ve kurumlarca açılan iş pedagojisi kursuna katılabilirler. İş pedagojisi kursu uzaktan eğitim yolu ile de düzenlenebilir ve sınavları e-Sınav şeklinde yapılabilir. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir. Usta öğreticilik belgesi; ustalık belgesi, işyeri açma belgesi veya en az ön lisans diploması ile birlikte kullanılır.” denilmektedir.

 

İş Pedagojisi Kursu Nedir? 

Usta öğreticilik belgesi alabilmek için ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanların katılabildiği kurs programı diyebilirim.


Usta Öğreticilik Belgesi Nedir?

Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde veya Meslek Liselerinde açılacak olan 40 saatlik iş pedagojisi kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara verilen belgeye usta öğreticilik belgesi adı verilir.


Usta Öğreticilik Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde veya Meslek Liselerinde açılacak olan 40 saat süreli iş pedagojisi kursuna Katılarak belgelerini alabilirler.


Usta Öğreticilik Belgesi Ne İşe Yarar?

Usta öğreticilik belgesi sahipleri: Halk Eğitim Merkezleri, Belediyeler tarafından açılan ücretsiz kurslar, özel kurslarda eğitici olarak görev alabilirler.

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunun Madde 15- Aday çırak ve çırak almak için işyerinde usta öğretici bulunması şarttır.

Kanunda ifadesi yer alan ilgili madde uyarınca işyerlerinde aday çırak ve çırak alabilmek yani çalıştırabilmek için bu belgeye sahip bir kişininde bulunması gerekiyor. Bu belgenin bu şekilde önemli bir faydasıda bulunuyor.


İş Pedagojisi Kursunun Eğitim Şekli

İş pedagojisi kursu yönetmelikte belirtildiği üzere hem uzaktan hem de yüz yüze verilebilir.


İş Pedagojisi Eğitiminin Süresi ve İçeriği

İş pedagojisi kurs programının süresi toplam 40 saatten oluşmaktadır. Eğitimin içeriği ise aşağıda yer alan tabloda yer almaktadır.

   

 

 

Açılacak Olan Kursta Görülecek Olan Dersler ve Süreleri

SIRA NO

DERSİN ADI

DERSİN SÜRESİ

(SAAT)

1

Çıraklık ve Mesleki Eğitim İlkeleri

4

2

Eğitim Psikolojisi

3

3

Eğitimde İletişim ve İletişim Araçları

4

4

Meslek Analizi ve Öğretim Programlarının Hazırlanması

8

5

Atölye ve Meslek dersleri Öğretim Metotları

8

6

İş Güvenliği

4

7

İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri

4

8

Öğrenme Ölçme ve Değerlendirme

3

9

Sınav Değerlendirmesi

2

TOPLAM

40